Zubne proteze | Cena | Totalne | Parcijalne | Vizil

Zubne proteze su mobilne protetske nadoknade koje se izrađuju kada nedostaju pojedini ili svi zubi

Zubna proteza

Povratite Vaš osmeh i pravilnu funkciju žvakanja

Zubne proteze su najčešći izbor pacijenata za nadoknadu izgubljenih zuba.

Bezubost nije samo estetski problem

Kod bezubih osoba poremećena je funkcija žvakanja, usne i obrazi su uvučeni i upali i gubi se simetrija lica.

Osmeh biva sve kraći a lice izgleda znatno starije.

Ne odlažite posetu zubaru !

Povratite pravilnu funkciju žvakanja, simetriju lica i deset godina mlađi osmeh! Za sva pitanja na raspolaganju vam stoji stomatološka ordinacija Dr Dragna Lukić, Beograd – Borča

Proteze za zube

Zašto je dobro nositi proteze za zube

Šta je zubna proteza

Zubna proteza je protetska nadoknada koja ima za cilj da nadoknadi izgubljenje zube i povrati funkcionalnost i dalje propadanje estetike lica.

Estetika i funkcionalnost

Osim što vraćate svom licu mlađi izgled, proteza za zube pomoći će Vam da održite normalan odnos između vilica kao i da sprečite oboljenja viličnih zglobova.

Lakše ćete žvakati, pričati i slobodno se smejati 🙂

Koje sve proteze postoje?

Zubne proteze, u narodu poznate i kao veštački zubi, dele se na totalne i parcijalne.

Totalna proteza pravi se od akrilata ili sa ojačanom metalnom bazom.

Parcijalna proteza može biti akrilatna koja se za preostale zube vezuje žičanim kukicama i skeletirana tj. vizil proteza.

Proteze za zube koje služe za ispravljanje zuba, njihovog nepravilnog položaja ili neadekvatnog zagrižaja su ortodontske proteze (aparati) a one se mogu podeliti na mobilne ili fiksne.

Akrilatna i Vizil proteza

Totalne proteze

Najčešći izbor pacijenata koji nemaju ni jedan zub u vilici je totalna proteza. Izrađuje se od posebne vrste plastike, t.j. od akrilata zbog čega se zove i totalna akrilatna proteza.

Zubi u ovoj protezi izgledaju prirodno pa estetski u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenta. Osim vizuelnog efekta, imaju i za cilj da nadoknade delove alveolarnog grebena koji se smanjuje nakon gubitka zuba. Bolje se žvaće, lakše priča i još lepše smeje.

Totalna proteza postavlja se na zubni greben. Akrilat naleže na meka tkiva i stabilizuje ostvarenim vakumom i mišićnom kontrolom.

Gornja proteza uglavnom stoji stabilnije od donje zato što ima veliku površinu na koju naleže, prelazi preko nepca i time stvara vakum koji daje stabilnost.

Donja proteza ima manju površinu za naleganje a zbog pokreta jezika neminovno je da je njena stabilnost manja u odnosu na gornju. Svakako, uz savete zubara i upornošću pacijenti savladaju nošenje i ove proteze pa ona sigurno stoji na svom mestu i u toku žvakanja i pričanja.

Totalna proteza cena OVDE

Imaju li totalne proteze mane?

Potrebno je vreme da bi se osoba u potpunosti navikla na nošenje ovih proteza. Totalne proteze prekrivaju nepce pa samim tim umanjuju čulo ukusa. Donja proteza u početku zbog pokreta jezika zna da se pomera ali se vremenom ona nauči kontrolisati.

Parcijalne proteze

Parcijalna proteza je u suštini kao i totalna proteza a razlika je u tome što se izrađuje za osobe koje nisu u potpunosti bezube.

Dakle, prave se od akrilata onda kada pacijentu nedostaje veći broj zuba.

Vezuje se za preostale zube uz pomoć malih žičanih kukica. Na taj način stvara se veza koja sprečava ispadanje proteze.

Ukoliko je pacijentu ostalo makar dva ili tri zuba u vilici, vredi brinuti se o njima, čuvati ih i lečiti jer će stavljanjem kukice na njih nova proteza biti znatno čvršća i stabilnija.

Ovim protezama se nadoknađuju izgubljeni zubi i resorbovani deo alveolarne kosti a nazivaju ih još i pločasta parcijalna proteza i parcijalna akrilatna proteza.

Cena parcijalne proteze OVDE

Zubne proteze - protetika

Skeletirana proteza

Skeletirana ili Vizil proteza najkvalitetnija je od svih mobilnih proteza. Mnogo je bolje rešenje od akrilatne proteze.

Bazu vizil proteze čini izuzetno tanak metalni skelet koji prisno naleže na sluzokožu. Pokrivenost nepca je u ovom slučaju svedena na minimum jer tu naleže samo jedna tanka metalna pločica.

Ova proteza oslanja se na preostale zube livenim kukicama ili u slučaju kada su zubi pokriveni metalokeramičkim krunicama za njih se vezuju uz pomoć posebnih elemenata, atečmena, koji funkcionišu po principu drikera. Na taj način ova proteza ima izuzetnu stabilnost a prenos sila žvakanja je mnogo bolje rešen.

Skeletirana / Vizil proteza cena OVDE

Prednosti skeletirane / vizil proteze

Prednost im je što ih pacijenti mnogo brže i lakše prihvataju jer su neuporedivo udobnije, stabilnije i komfornije za nošenje od akrilatnih.

Njihovim korišćenjem se ne umanjuje ukus hrane. Kod žvakanja pravilno se raspoređuje pritisak na preostale zube i na taj način štede zubnu kost od prevelike resorpcije.

Trajnost ovih protetskih nadoknada zavisi od prvobitnog stanja pacijenta kao i od pridržavanja preporuka stomatologa

Totalna vizil proteza

Totalna vizil proteza (ili totalna skeletirana proteza) se radi kod osoba koje nemaju ni jedna zub u vilici. To je totalna proteza sa metalnom bazom.

Kod ovih proteza preko celog nepca prelazi tanak metal koji vrlo prisno naleže. Zubi u ovoj protezi su akrilatni, od materijala koji je isti kao kod totalne akrilatne proteze.

Ove proteze se savetuju pacijentima koji u suprotnoj vilici imaju keramičke mostove ili su ranije imali problem sa lomljenjem proteze prilikom žvakanja, obično muškarcima sa izraženim žvačnim mišićima gde su sile tokom žvakanja jake.

Proces izrade traje 10 – 14 dana i neophodno je 5 dolazaka kod zubara.

Totalna vizil proteza cena OVDE..

Stomatološka ordinacija
"Dr Dragana Lukić"
Beograd - Borča

Logo

Zakažite besplatan pregled

Kontaktirajte Dr Draganu u periodu od 08:00 do 21:00

Doktor stomatologije

Dragana Lukić

Kombinovani protetski radovi

Skeletirana proteza može da se radi u kombinaciji sa namenskim krunicama pri čemu se ostvaruje mnogo bolja veza između preostalih zuba i proteze.

Na taj način izbegnute su kukice koje nisu estetski najbolje rešenje. Ovakavim radom je većina pacijenata najzadovoljnija.

Veza između krunice i proteze ostvaruje se takozvanim atečmenima.

Cene svih stomatoloških usluga u našoj ordinaciji pogledajte OVDE

Šta su atečmeni?

Atečmeni su precizni vezni elementi koji se satoje iz dva dela. Jedan deo je u protezi a drugi u specijalno izrađenoj metalokeramičkoj namenskoj krunici. Oni zamenjuju kukice, veza sa protezom je jača pa pacijent ima veću sigurnost pri jelu i govoru.

Potpuno su skriveni, nalaze se sa unutrašnje strane kako se ne bi videli prilikom smejanja i govora. Mogu biti u vidu kugli ili klizača. Na protezi se izrađuje kućište a na krunici se postavi kuglica slična drikeru. Spajanjem ta dva dela proteza klikne ukopča se za zube.

Održavanje zubnih proteza

Održavanje dentalne higijene pa tako i proteza od velikog je značaja za njihovu dugotrajnost. Kao i sopstvene zube, proteze je neophodno prati najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče. Savetujemo da prilikom pranja koristite mekane četkice i neabrazivne paste i deterdžente. Tako se sprečava zadržavanje hrane, iritacija i upala desni. Postoje i šumeće tablete za dezinfekciju koje se preporučuju za povremeno korišćenje.

Noću proteze treba skinuti da bi se meka tkiva odmorila. Kada proteza nije u ustima preporučuje se da je na suvom mestu, u prikladnoj kutijici. Ne preporučujemo držanje u čaši vode zbog nakupljanja kamenca.

Mobilne i fiksne proteze za zube

Proteze, pored krunica, mostova, vinira, implanta.. spadaju u zubnu protetiku koja rešava probleme estetske prirode i predstavlja najbolje nadoknade za izgubljene zube.

Mobilne proteze

Mobilne proteze su sve gore navedene (i akrilatne i skeletirane / vizil) jer ih pacijenti sami postavljaju i vade iz usta zbog održavanja oralne higijene. Za razliku od mobilnih proteza postoje i fiksni protetski radovi kao što su krunice i mostovi.

Kada u vilici ima dovoljan broj zdravih zuba stomatologija uvek prednost daje njima jer se trajno cementiraju u ustima. Na taj način pacijent ih vrlo brzo doživljava kao svoje zube što nije slučaj sa protezama.

Ukoliko postoji mogućnost, prva preporuka zubara bi bila ugradnja implantata i izrada mostova ili proteza na implantima.

Proteze na implantima

Savremena stomatologija kaže da je bezubost najbolje rešiti ugradnjom implanta. U viličnu kost se ugrađuje najčešće 4 implantata na koje se kasnije postavlja proteza uz pomoć “šina”.

Šine povezuju implante i daju čvrstinu i stabilnost. Nakon što su implanti srasli sa viličnom kosti, za šta je potrebno oko 3 meseca, uzima se otisak na osnovu kog se izrađuje proteza. Ona je znatno manja i ima metalnu konstrukciju. Sa unutrašnje strane se nalaze “drikeri” koji se kače na šinu pa je proteza dovoljno stabilna i fiksirana a u isto vreme može lako da se skida.

Ovakva proteza je mnogo udobnija i funkcionalnija a pacijent ima mnogo bolji osećaj prilikom govora i žvakanja.

Ortodontske proteze

Za razliku od zubnih proteza koje nadoknađuji izgubljene zube postoje i proteze za zube koje služe za ispravljanje njihovog nepravilnog položaja ili neadekvatnog zagrižaja.

Mogu se podeliti na mobilne i fiksne proteze.

Ortodontske proteze su ortodontski aparati koji uz pomoć određenih sila deluju na zube pomerajući ih postepeno kako bi se postavili u pravilan položaj.

Koja ortodontska proteza će se raditi zavisi od uzrasta, vrste problema i mogućnosti njegovog ispravljanja.

Fiksna proteza za zube

Fiksna ortodontska proteza ima žice i bravice koje se pričvršćuju na zube. Žica deluje na bravice koja utiče na pomeranje zuba. Sila koja će delovati zavisi od materijala, debljine i oblika te žice. Pomeranje zuba događa se postupno i zbog toga je ortodontska terapija dugotrajna.

Dečije proteze

Mobilne ortodontske proteze se koriste za ispravljanje zuba u dečijem uzraztu. Nose se svakodnevno, najčešće noću i nekoliko sati dnevno.

Dečje proteze danas se mogu praviti u razlitičitim bojama pa ih deca lakše prihvataju jer izgledaju baš cool.

Zubne proteze – cena

Cenovnik zubnih proteza

Totalna proteza cena

Akrilatna

26 000 din./po vilici
Najčešći je izbor pacijenata koji nemaju ni jedan zub u vilici. Izrađuje se od akrilata. Naležu na desni, preko gornje i donje vilične kosti.

One postaju sastavni deo Vaše svakodnevice. Poboljšava se kvalitet života i funkcionalno i estetski. Bolje ćete žvakati, lakše pričati i još lepše se smejati 🙂
Pozovite 063 33 86 33

Parcijalna proteza cena

Akrilatna

26 000 din./po vilici
Parcijalna proteza izrađuje se od akrilata onda kada nedostaje veći broj zuba. Ona se vezuje za preostale zube pacijenta uz pomoć malih žičanih kukica.

Ukoliko Vam je ostalo makar dva ili tri zuba u vilici, vredi brinuti se o njima, čuvati ih i lečiti jer će stavljanjem kukice na njih nova proteza biti znatno čvršća i stabilnija..
Besplatan pregled - klik ovde

Skeletirana ili Vizil proteza - cena

42 000 din./po vilici
Najkvalitetnija. Može se kombinovati sa metalokeramičkim krunicama. Prednost im je što pravilno raspoređuju pritisak na preostale zube i na taj način štede zubnu kost od prevelike resorpcije.

Bazu proteze čini izuzetno tanak metalni skelet koji prisno naleže na sluzokožu nepca. Veoma su udobne, stabilne i komforne za nošenje.
Klikom zakažite posetu

Totalna proteza ojačana metalnom bazom - cena

48 000 din./po vilici
Totalna proteza ojačana metalnom bazom je jedno je od boljih rešenja kod osoba koje nemaju ni jedna zub. Savetuju se pacijantima sa izraženim mišićima žvakanja ili onima koji su ranije lomili protezu dok su jeli zbog jakih sila žvakanja.

Proces izrade totalne vizil proteze traje oko dve nedelje i potrebno je više dolazaka kod stomatologa do konačne predaje gotove proteze.
Besplatan savet

Odgovori na često postavljana pitanja o protezama

Kliknite na pitanje

Zubna protetika - krunice, mostovi, proteze, implanti

Zubna protetika predstavlja granu stomatologije koja ima za cilj da nadoknadi izgubljene zube ali i da na najbolji mogući način reši svaki problem estetske prirode.
TV lica privlače naš pogled svojim holivudskim osmehom. Pa odkud svima savršen osmeh? Odgovor se krije upravo na OVOJ stranici ✅

Kako se izrađuju proteze?

Protetski radovi se rade u saradnji sa zubotehničkom laboratorijom i iskusnim tehničarima čime se možemo pohvaliti.

Izrada proteza protiče kroz nekoliko faza tako da pacijent dolazi više puta u stomatološku ordinaciju.

Prvo se uzimaju otisci, sledi izrada kašika i uzimanje drugog preciznog otiska. Zatim ide proba u vosku pa proba postavke zuba i na kraju Vam se predaje gotova proteza.

Kod vizil proteza, ako se rade u kombinaciji sa krunicama, broj dolazaka će zavisiti od broja zuba koji treba da se bruse kao i složenosti rada.

Prednosti vizil proteze sa atečmenima?

Pošto su atečmeni nevidljivi ova vrsta nadoknade je estetski savršeno rešenje. Naleganje proteze je čvrsto i prisno pa su proteze vrlo stabilne.

Vreme navikavanja na ovakvu protezu je znatno kraće zbog velike udobnosti i lakoće nošenja.

Koliko puta se dolazi u stomatološku ordinaciju?

U stomatološku ordinaciju prilikom izrade zubnih proteza potrebno je doći nekoliko puta.

Kod vizil proteza, ako se rade u kombinaciji sa krunicama, broj dolazaka će zavisiti od broja zuba koji treba da se bruse i složenosti rada.

Privikavanje na protezu?

Vizil proteza ima metalni skelet koji je izuzetno tanak i prisno naleže na sluzokožu pa je navikavanje na ovu protezu veoma kratko, dva do tri dana. Ukus hrane se ne menja. Veoma su udobne za nošenje.

Nakon predaje akrilatnih proteza, dešava se da mogu nažuljati ali se to vrlo brzo rešava, samo je neophodno da dođete na korekciju.

Privikavanje na totalnu protezu ide postepeno ali ćete se uz savete vrlo brzo navići i na ovu vrstu nadoknade.

Kako se održavaju proteze?

Proteze treba prati svakodnevno, ujutru i uveče. Postoje i šumeće tablete za dezinfekciju koje se preporučuju za povremeno korišćenje.

Kada proteza nije u ustima, noću, preporučuje se da je na suvom u prikladnoj kutijici. Ne preporučujem držanje u čaši sa vodom zbog nakupljanja kamenca.

Reč pacijenata

Zadovoljan pacijent je najbolja preporuka

pacijent

Za svaku preporuku, kako za odrasle tako i za decu..

pacijent

Najbolji stomatolog. Jako pažljiva i temeljna.. Sve preporuke..

pacijent

Kvalitetno, ljubazno. Vraća osmeh na lice. Za svaku preporuku..

Verovali ili ne

Zanimljivosti o zubnim protezama

Nosile su se još u XVII veku na dvoru Luja XIV a pravile se od slonove kosti. Bile su stvar prestiža. Veštački zubi bili su znak otmenog načina života pariskog društva.

Prvi američki predsednik, Džordž Vašington, nosio je zubne proteze jer je rano ostao bez zuba. Bila je napravljena od slonovače, zlata pa čak i ljudskih zuba

Danas to radimo sasvim drugačije. Savremena tehnika, materijali i uigrani tim tehničara i zubara vraća osmeh na vaše lice. Vidimo se 🙂

Smejte se od srca 🙂 Pokažite zube

Zar ne zaslužujete takav osmeh?

Sigurnost

Stomatoška ordinacija za celu porodicu

Kvalitet

Provereni stomatološki materijali i oprema

Posvećenost

Savesno i odgovorno obavljanje intervencija

Stručnost

Zdravlje vaših zuba je u sigurnim rukama

Logo - stomatolog